onsdag 24 augusti 2011

Trix

I kväll har jag startat en trix och konster kurs. Kvicktänkta och frågvisa deltagare, den här  gruppen kommer att komma långt med sina hundar!
Deltagarnas mål med kursen är säkert att ha en rolig stund med sina hundar och lära dom en massa konster. Så kommer det såklart att bli!
Mitt mål med kursen är att föraren ska få en större kunskap i inlärningens konst. Timing, belöningens betydelse i fler hänseenden, kriteriehöjning, planering, låta hundarna agera och hitta beteenden osv.
Så blev det redan i kväll!

Alla och då menar jag ALLA, även alla barnen i gruppen, jobbade fokuserat och sög i sig en massa ny kunskap.
Jag tror nog att övningen när de fick klicka och belöna varandra, för att få till beteenden, som att stå med benen i kors, sätta ihop pekfingrarna, snurra ett varv, hålla för ögonen osv. var den som skapade mest ahan!
De märkte snabbt att belöningens placering gjorde det mycket lättare för "hunden" att förstå vilket beteende "tränaren" är ute efter. De förstod också raskt att man som tränare behöver börja med väldigt lätta kriterier för att sen snabbt begära lite mer och mer.

I hemläxa ska de nu jobba med olika uppgifter kring lådor.
*Hålla huvudet i minst tre sekunder i en låda. (kommer att bli ett "städa"
*Kliva upp med två framtassar på en kloss (kommer att bli ett "spinn" eller början på en bra fotposition)
*Klättra upp med alla fyra framtassarna på lådan och vara still där. (Kan bli ett mål för dirigeringsträning)
*Kliva ner helt och hållet i lådan. (Hunden blir medveten om att den har baktassar, senare när lådan är pytteliten, t.ex ett blomfat, måste den ha riktigt bra kontroll på sina fötter.)

Ser fram mot nästa onsdag!

Inga kommentarer: