fredag 19 augusti 2011

Lydnadsträning

Dagens lydnadspass körde vi på Gävle BK, tillsammans med Sanna och Mixa. Sanna har under ett längre tag, jobbat med Mixa och rutan och hon får inte riktigt till det. Ibland funkar det klockrent, men rätt vad det är, har hon inget sug alls till konerna.
Vi funderade och diskuterade och kom fram till att konerna/rutan behöver värdeladdas mycket mer.
 Istället för att träna mot konerna och en ev. target i mitten så la vi om planen helt och hållet. Sanna lägger ut Mixas externa belöning i rutan. Mixa är med på det och har sug dit. Företeelsen extern belöning är väl intränat sen tidigare. Sen gör de nåt annat moment, spelar egentligen ingen roll vilket, gammalt och invant eller under nyinlärning. Som på bilden ovan, tränar det fritt följ.
När Mixa är värd sin belöning löser Sanna upp med sitt "varsågod-spring-och-ta-leksaken" signal. Trixet är att rutan i sig, inte är i fokus utan är endast en markör för var Mixa kan hitta sin belöning. Sanna följer efter in i rutan.....
.... och förstärker belöningen med lek. Varje gång Mixa tränar något, där belöningen är extern kommer konerna att värdeladdas och innebära belöning. När det är befäst kommer hon antagligen att betrakta momentet "sändande till rutan" som en hejdundrande belöning för väl utfört arbete i momenten som de gjort precis innan. Träningen av rutan kommer "på köpet" när de egentligen tränar annat.
 Målet för dagens träning för Grym och mig var att göra kedjor med kommendering. När vi skulle starta öppnade sig himlens portar och regnet vräkte ner. För att Sanna skulle kunna stå under bakluckan och fota, samtidigt som hon kommenderade, behövde jag flytta hindret närmare. Vad gör man inte för konsten.....
 Vi gjorde en kedja med fritt följ, hopp och kryp. Han håller riktigt bra! Det som är problemet är att han kan pipa på fria följet. Antagligen en osäkerhet på omgivningen och vi har jobbat mycket med det. Blandat in tävlingsledare och domare som belönare och störare. Tränat bredvid andra ekipage när de fått kommendering..... Nu använder jag en mix av hög förväntan på mig och vår häftiga lekbelöning/mycket störningsträning(störning både från mig och omgivningen)/säger ifrån när han tappar fokus och slarvar/tränar långa pass. Och det går bra, riktigt bra! Kan märka att han piper liiite i nån start om passet innehållit många halter och starter.
Gjorde ytterligare en kedja: Linförighet, framförgående och kryp. Tja, 10-mässigt skulle jag vilja säga.
Nu är det två träningsdagar kvar till tävlingen på söndag och han känns bra!

1 kommentar:

Eva H sa...

Så duktiga! Ser verkligen 10-mässigt ut! Lycka till på tävlingarna,ni tar det!!
Skoj att få se din frisyr också!