måndag 16 januari 2012

kontroll=glädje

Den stora kalven har som dom flesta unga herrar, lite klurigt att hålla reda på alla sina fötter. Han har ju några stycken....  När han kom för knappt tre veckor sen hade han en rysligt låg profil när han tog sig de två trappstegen upp på bron. För att inte tala om trappor och broar över vatten. Han hade ingen koll på kroppen om vi säger så. :o)

Men vi har tränat. En hel del faktiskt. Vi har klättrat på stenar som varit så stora så jag har kunnat klättrat först. Vi har gått över den svajiga bron mellan Regementsparken och Stora Vall. Många gånger. Vi har gått i trappor, upp och ner, upp och ner. Dogge växer. Han är sååå nöjd när han klarar det! Han har haft en tendens att undvika problemen, hellre fly än illa fäkta. Så det har varit koppel på. Ingen bra känsla att lyckas med flykt. Bättre att stanna och lösa problemet. I alla fall i min värld. Nu tar han sig an problemen med självförtroende och glädje. Kavar sig upp som Nalle Puh, fast med Tigers inställning! Ger inte upp längre. I dag tänkte han sig inte riktigt för tror jag. När vi kom in stannade jag inte innanför ytterdörren, som jag brukar, utan gick raka vägen mot trappan och ner i den mörka källaren. Med Dogge i hälarna, kopplad. Han gick, hela vägen, inget krångel, lite låg, men han erövrade den otäcka trappan som han inte ens gått i närheten av hittills!  Duktiga Dogge!

Pilatesbollen har han tagit till sitt hjärta som ett praktiskt verktyg för uppmärksamhet. I kväll när Tommy stod framför TVn och inte märkte när Dogge svassade runt fötterna på honom, tog Dogge initiativrikedomen till en ny nivå. Bakom ryggen på Tommy hoppade han upp med frambenen på bollen och stod förväntansfullt och viftade på svansen. Kontroll=glädje! Vi jobbar vidare med pilatesbollen som verkligen får Dogge att töja på gränserna. Han parerar upp när han är på väg att glida ner. Det är inte långt kvar innan han även kan stå med raka framben på den och hålla den still.

 Som assistanshund ska Dogge bl.a. kunna trycka upp dörrar och tända lysen. "Tryck"-träningen är påbörjad. Eftersom han gärna tog targeten i munnen har vi ägnat kvällen åt att hålla nosen still mot targeten.

Inga kommentarer: