söndag 15 januari 2012

En skön dag

En ledig dag, fint väder, kallt och ingen snö!

Vad gör man då? Jo, ger sig ut på isen. Hundar, ungar, Lennartssons, choklad och korv. Det är grejer det!
Resten av gänget åkte skridskor och spark över isen medan jag och hundarna gick i kanten i skogen för att undvika halk- och sladdskador. 

Hundarna fick såklart sitt de också. Inspirerad av Ann Essners föreläsning tidigare i veckan fick hundarna GÅÅÅÅ. Skritta bredvid mig i skogen, i uppblåsta snövallar och på isen. I skritt jobbar hunden med mera kroppsnära muskler än när de får springa och låta rörelsen i sig, ta dom framåt i ett energisparande flyt. Så vi gick, gick och gick och kom fram utan sträckningar.
 Solen lyste alldeles underbart i skogsbacken på en ö, utanför Ön i Hedesunda där vi landade.
Säg det som vara för evigt, solen går ner tidigt , idag 15.18. Det är 25 minuter senare än på nyår!

 Mickis och Sebbe var med och åkte spark och grillade korv.
 Mitt bästa till grillad korv är glödhoppor. Såå himla gott! Som pinnbröd fast myyycket godare. Speciellt med smör på som får smälta.
Glödhoppor:
13-15 dl rågsikt
4 tsk brödkryddor
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1,5 dl sirap
5 dl filmjölk
Blanda ihop allt torrt. Tillsätt därefter vätskan och rör till en klump. Förvara den in en påse till det är dags att grädda den. Går bra att platta ut till ca 20 st rundlar ca 0,5 cm tjocka och steka i torr stekpanna, grillgaller eller häll.
Har man inte såna faciliteter, går del lika bra att linda degen runt en pinnen och grilla den över glöd. Ät med smör på. Ost är lyxigt, men inte alls nödvändigt.
Den här dagen hade också ett slut. Det är så vackert när solen precis ger upp och faller över kanten. Älskar den magin!

Inga kommentarer: