lördag 20 mars 2010

Vad tror folk?

Sverige vaknar!
SvD och SR Ekot har grankat fårnäringen och "kommit på" att färskt lammkött som säljs till påsk aldrig har varit utomhus!
Se bl.a. aftonbladets artikel om frågan.
-Nämen så konstigt. Hur tror konsumenterna att naturen fungerar? Ett normalt växande lamm är max 5-6 månader vid slakt, köttrasfårens lamm slaktas mycket tidigare än så .
När slakteribranschen tycker att det blir för dyrt att frysa det lammkött som slaktas på hösten, (alltså de lamm som skuttat på bete och fått sin näring genom mjölk och gräs, örter) har de effektivt påverkat konsument att vilja ha färskt lammkött. Såklart tycker konsumenten att det är trevligt och bilden av det skuttande lammet finns i bakhuvudet som ett sunt livsmedel.
Slakterinäringen har under minst 10 år påverkat lammprodcenter att lägga om sina lamningsrutiner till att lamma hela året framför allt på senhöst och vinter så lammkött ska finnas tillgängligt i butik till påsk. Ersättningen för slaktad lamm är mycket högre då än på hösten när man traditionellt slaktar. Som lammproducent vill man såklart får ut så bra ekonomi som möjligt av sitt arbete, precis som alla andra företagare.
Jag tycker det är bra att konsument får upp ögonen för vad som händer, så de är medvetna om vad det stoppar i sig. För att föda upp lamm snabbt behövs bl.a. mer protein i fodret, som ofta är från soya som vi definitivt inte har i Sverige utan bidrar till osund verksamhet i andra länder och miljöpåverkan i transporten. Att växa enbart på stall vet vi inte riktigt hur det påverkar kvalitet och innehåll i köttet men helt klart mår alla individer bra av solljus och varierad kost.

Nu kanske de ekologiskt uppfödda lammen kan få kredit för sitt högre värde, och bonden få betalt för sina merkostnader. Hittills har lammkött uppfattats så sunt och miljövänligt, att man är nöjd med konventionellt uppfödda lamm.
Som du märker blir jag upprörd över vad som händer inom livsmedelsbranschen, vi konsumenter måste säga ifrån om livsmedelsjättarna ska ändra sitt förfarande.

Själv väljer jag att köpa lammkött och korv som kommer från får och lamm som jag vet har haft det bra. Fläskkött köper jag överhuvudtaget inte.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tummen upp för det!
Lillemor

Anonym sa...

Det bästa för djur och miljö är att inte köpa kött överhuvudtaget!
PeO