torsdag 4 mars 2010

Hundmöten

I går var det lite körigt för lilleman! På eftermiddagen samlades några av mina kursare för självständig träning i hundmöten. Den här gången var vi åtta stycken. Hundmötesträningarna går till så att vi går en slinga i regementsparken, hälften åt vardera håll.
Alla tränar på sin nivå vilket innebär att någon kan välja att sitta still med sin hund när de andra passerar för att träna passivitet, någon tränar att kunna passerar de andra i full kontakt. Nån ägnar sig att träna nåt hunden redan kan och använder de förbipasserande som störning. Jag hade planerat att utveckla "skvallret" under det här passet. Grym hade lina (nödbroms)på sig för att jag tryggt skulle kunna låta honom vara en bit i från mig, utan risk för att han skulle springa fram till någon av de andra, och krascha deras träning. När han såg det mötande ekipaget och kom tillräckligt nära, ca 10-15 meter stannade han av sig själv. Jag väntar på att han ska välja att komma tillbaka till mig, utan att jag ska behöva ropa in honom. De andra visste om det här och om Grym fortfarande stod kvar och tittade när de var 5-6 meter ifrån stannade de och lät honom fundera klart. Han klarade det här galant! Första gångerna funderade han ett litet tag innan han bestämde sig. Så fort han tittade bakåt mot mig, jublade jag och han fick så klart lek eller godis som belöning när han kommit ända fram. Successivt väntade jag längre med mitt jubel så han till slut hade kommit flera steg mot mig i full galopp. Efter belöning eller under pågående belöning mötte vi sen den andra hunden utan att han ens brydde sig. Känner mig "värdeladdad"!
Den här träningen är guld värd, alla är så duktiga, respekterar varandra och ger tid till den andra hunden att lyckas! Tack för gott samarbete! Se min hemsida http://www.hildings.com/ under kurser & träning för kommande datum.


Typiskt gav batteriet upp i kameran, så tyvärr inga bilder!

Ipz börjar släppa på sig
Grym har bott hos oss i sex veckor nu och Ipz har tyckt att det är en onödig varelse. Igår var första gången hon bjöd in honom till någon slags gemensam samvaro. Lite trevande tog hon en leksak och pysslade på för sig själv, medan hon höll ögonen på honom. Han hakade ödmjukt på. Han har stor respekt för henne och bryr sig inte så mycket om henne i vanliga fall.

Först höll han bara lite koll och följde efter på avstånd. Risken för att hon ska bli sur är ju överhängande!


Men till slut drog de båda i varsin ände och hade det rätt mysigt! Fast bara ett kort tag, det anstår inte äldre damer att släppa unga herrar inpå livet i första taget. :o)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är så glad för dina hundmötesträningar i regementsparken. Alla hundägare vet vad de ska göra och har full respekt för den mötande hundens träning och nivå.

För oss fungerar möten med andra hundar hemma, mycket bättre nu, efter de två träningstillfällen vi gjort eftersom både Fanta och jag har fått öva med duktiga mötanden och med dig som instruerar.
Då är det lättare att öva med "kreti och pleti" där hemma...:)

Carolin sa...

Jag håller med personen ovan, träning för hundmöten är guldvärd!
/Carro å gänget