tisdag 9 februari 2010

Bra gripande

Har haft tävlingslydnadskurs i kväll. Snör yr runt knutarna, jag är så glad att vi har det gamla fårhuset att vara i. Det är utomhustemperatur, men det blåser inte och snön kommer inte åt oss!

Eleverna jobbar med olika beteenden, på olika sätt beroende på individen. Wessla introducerades i att stå på en låda med frambenen och enbart bjuda på rörelser med baktassarna. Målet är medvetenhet om sin bakdel och så småningom snygga ingångar, vänstersvängar osv. Kvicktänkt som han är greppade han rörelsen och bjöd på upp till ett halvt varv!

Anna-Sofie och Ture har jobbat med bättre grepp sen sist. Ture har "lallat" omkring med föremålen i munnen, kampar inte gärna och anstränger sig inte för att göra nåt åt det. Ann-Sofie fick börja med att låta Ture ta i en rätt tråkig tygrulle. Vid minsta lilla motstånd från Tures sida kom klicket och godis. Det tog inte lång stund innan han fattade grejen och drog hårdare. Ann-Sofie har varit duktig i veckan och hela tiden höjt kriteriet för belöningen, så nu drar han, med ett bra grepp utan att ruska. I kväll introducerade vi lite nya kriterier. Eftersom mothållet med ett bra grepp om föremålet, är det han ska göra för att få sin belöning, kommer vi att lägga på mer uppgifter, innan han kan få dra och få sin belöning. Kan vara att Ann-Sofie släpper rullen så Ture får trycka tillbaka den i hennes hand för att han ska kunna få dra igen. Sen kan det vara att hoppa upp på nåt med rullen i mun för att hon ska ta fram sin hand så han kan få dra mot. Ja, du förstår säkert. Såsmåningom har vi fört in hela kedjan i en hel apportering, innan hon tar i apporten och kan hålla mot innan belöningen kommer. Voila, en hund som förstår och både ett gripande,ett grepp och ett hållande som blivit bättre!

1 kommentar:

Helene07 sa...

Anna,jag är så glad över att äntligen ha fått komma på en av dina kurser. Du är en pärla och en gåva till alla hundägare! Jag har bara superlativ att ösa över dig!! Äntligen har jag fått vettiga "verktyg" som mina tjejer svarar på och som jag kan växa med. ETT STORT VARMT TACK I SNÖOVÄDRET. Hélène (Tiisha o Chanels matte)