onsdag 7 september 2011

Fairtradebananer

Jag vill inte bidra till andra människors lidanden genom att äta "fel" frukt. Jag väljer Fairtrade!
Vi konsumenter är den starkaste påtryckningsgruppen för förändring. Bananer står för en stor del av butikernas inkomst, såklart är de lyhörda för om vi vill ha Fairtrade!
Bananer är den frukt som äts i störst utsträckning året runt i Sverige och vi ligger i topp, med 19 kg/person och år, gällande konsumtion av bananer i de länder som inte själva producerar frukten.

 Arbetssituationen för anställda inom bananproduktionen är på många sätt problematisk. Arbetsdagar på mellan 12-14 timmar utan betald övertid är inte ovanligt och kontrakten är ofta temporära och utan säkerhet vid uppsägning. Arbetsgivare hyr tillfälligt in personal från andra företag och underlåter på så vis att ta ansvar för de anställda. Lönerna är ofta så låga att de inte går att leva på.
Ett av de problem som särskilt uppmärksammats, är den kemikalieanvändning som håller bananerna fria från svamp och insektsangrepp och i ett fräscht skick för att klara transport och försäljning till marknaderna i norr. I en produktionsmiljö som strävar efter att hålla kostnaderna så låga som möjligt saknas ofta skyddsutrustning för arbetarna vilket innebär hälsofara både för anställda och människor i området, liksom miljön och djurlivet påverkas negativt av kemikalierna. På bananplantager i Costa Rica har en intensiv användning av bekämpningsmedel inneburit att barn föds med skador och odlare drabbas av hudsjukdomar, sterilitet och ögonskador.

Det finns massor av fler problem kring produktionen av bananer och de fem företag – Chiquita, Dole, Del Monte, Fyffes och Noboa är såklart med och bidrar till missbruket av makt, mark och människor. 

Dra ditt strå till stacken du med! Vägra bananer som inte är FairTrademärkta. Fråga i din butik efter Fairtrade.
Fairtrade fokuserar på de odlare som arbetar längst ner i den globala leverantörskedjan och som ofta är helt utan inflytande över villkor som påverkar deras liv. En fairtrade märkt banan är garanterat producerad under humanare förhållanden. De företagen använder inte gifter som är farliga för människor, de är garanterade minimilöner, inget barnarbete förekommer, bl.a.



Inga kommentarer: