måndag 21 februari 2011

Inställning

Gå fint i kopplet.
Eller inte dra
Eller kanske gå vid sidan
Varför inte följa sin människa?
Uppleva promenaden med sin människa/hund känns också ok!
Jag tror att vår inställning till hur hunden ska uppföra sig på promenaden även färgar vad vi tränar hunden att göra
.
I min värld är det rätt stor skillnad på att "inte dra i kopplet" och "att följa sin människa".
Dels finns det ett sånt där tråkigt INTE med i första alternativet och då brukar det sällan bli så trevligt.
Men om hunden tycker det är trivsamt, lönande och kanske t.om. spännande att följa med sin människa på promenaden ställs det hela i ett helt annat läge. Det innebär att vi som människor måste anstränga oss. Uppmärksamma att hunden närmar sig oss och väljer att vara hos oss. Med belöning i olika former. En godis kanske, lite uppmärksamhet eller varför inte lite bus i snödrivan.
I kväll startade jag en unghundskurs och vi började med lite gå fint träning. Hunden i koppel, handen full med godis och övriga gruppen efter väggarna. Föraren la en godis på golvet, medan hunden tog den gick föraren iväg. När hunden följde efter det minsta lilla, la föraren en ny godis vid sina fötter som hunden fick ta. Detta upprepades till hunden medvetet följde efter, då höjdes kriteriet till att hunden skulle komma nära och ta kontakt för att få belöningen. En del av hundarna var riktigt slipade på det här så vi gjorde det ännu lite svårare. Föraren gick rätt närmare de andra hundarna, hunden följde efter och slängde ett öga på de andra men valde att följa med sin människa.
Varför? Jo, för att det lönar sig! Inte för att undvika skäll utan bara för att det lönar sig!

1 kommentar:

Ewa sa...

Det där med att vår inställning färgar vad vi tränar är klockrent. Från "Inte dra" till "inte dra så mycket " är inte skillnaden stor heller.

Scott Drever har dessutom tagit det till "Dra inte omkull någon" ;-)