lördag 15 januari 2011

Vargjakt

Vilket liv om dessa vargar som ska skjutas!
Jag började skriva ett långt inlägg om vargen, hundar, får, folk som bor i tätort, vargar som obesvärat går förbi folk.
Men jag raderade och ändrar lite....

Blir det för mycket av ett hot, är det på sin plats att ändra på det. Så har människan resonerat i alla tider och vunnit mark med den inställningen.
Människor som idag hotas av vargen i sin näringsverksamhet, i sin hobby, i sitt val av boende reagerar som våra förfäder har gjort i långliga tider. Bort med den! Vargen har inte bland vår verksamhet att göra. Skräm in den i skogen igen, där den hör hemma. Om vi människor nu brett ut oss så det inte finns så mycket "vargskog" kvar, då måste vi nog ta vårt ansvar för våra medmänniskor istället för vargen.
Mina förfäder ruskar nog på huvudet och vänder sig i sin grav, när de ser hur deras kamp för att utrota vargen och värna om sin egen art, tillintetgörs!

12 kommentarer:

Ewa sa...

så klokt Anna, kunde inte sagt det bättre själv.

UlricaA sa...

Håller med Ewa, kloka ord Anna! håller helt med dig! Jag har släkt i Norge som bor i värsta reviret och där lever man dagligen med känslan att inte våga gå ut i mörker, inte vilja gå ut i skogen, inte plocka bär, inte träna hund. och när våra förfäder levde, då var dom inte ens hälften så många som vi är...redan då hade dom problem, så nej jag håller med du, dags att ta ansvar!

Anonym sa...

Klok du är Anna :) Kan inte annat än att hålla med :)

Anonym sa...

Oj kanske ska skriva vem det är ifrån också :)
Anna Ö

Charlotta sa...

Brukar hålla med dig om mycket, men inte om detta (som det naturligtvis kan vara). Jag kan förstå att folk har en annan åsikt utifrån hobby och närinsgverksamhet och kanske boende (även om det är mycket jag är mer rädd för än vargen när det kommer till boende, framförallt andra våldsamma människor). Men det borde gå att lösa på något annat sätt. De föesta fördömer tigerjakten i andra länder, men då måste vi leva som man lär. *Duckar*

Pia sa...

Eeeh...va?! Menar du att vi skall fortsätta utrota vargen och att det var ett bra drag av våra förfäder?! Det håller jag verkligen inte med om.

Att våra förfäder har klantat till det så till den milda grad att vargen idag har svårt att leva i våra skogar tycker jag i så fall är vårt ansvar att rätta till, och då inte genom att utrota den. Ska allt som skaver bort? Ska alla rovdjur bort; björn, tigrar, lejon, etc.?

Klart att jag skulle bli förtvivlad om Dexter eller Erha skulle råka illa ut i skogen på grund av varg, men att minska antalet vargar för att vi skall kunna utföra vår hobby i skogen är ju helt orimlig.

Sen förstår jag att det är större än en hobby. Det finns människor som förlorar inkomst på att vargen river deras djur och på det har jag ingen bra lösning. Just det här med att tamboskap blivit utsatt i alla tider är väl en av orsakerna till att människan "hatar" vargen. Men den jakt som idag bedrivs på varg står jag absolut inte bakom. För mig är det hetsjakt.

Maria sa...

Förstår inte riktigt vad du vill komma Anna. Vargen har väll samma rätt som oss att vanka runt i skog och mark? Varför ska vi avlägsna djur bara för att de inte passar in i våran världsbild?

Anna - med hund i hälarna sa...

Maria - håller helt med dig! Vargen får gärna vanka runt i skog och mark, men jag vill inte ha dom i samhället.

Pia - som alla andra rovdjur har vi människor försökt bre ut oss och få en dräglig vardag. Vi med vårt jordbruk, djurhållning och nu på senare tid med industrialism, köpcentran mm. Vilket gör det svårare kanske för vargen. Precis som vargen vill jag också skydda det som är mitt och leva ett bra liv.

Förtydligande - Jag är absolut inte för hetsjakt på varg, rådjur eller råttor heller för den delen. Har lite svårt att se tjusningen i jakt med drivande hund. Det mest skonsamma för djuret, om vi nu ska jaga, borde vara att bli skjuten när den lugnt står och äter t.ex. Jag skulle aldig komma på tanken att gå en promenad eller träna sök i "vargmarker", det finns mark så det räcker ändå. Jag tycker att vargen är ett faschinerande djur som vi har mycket att lära av. Men jag vill inte ha in dom i fårhage, hönshus eller lekparker. Vi måste få skydda det som är vårt. Precis som vi gör mot råttor och rävar.
Eller?

Anonym sa...

Jag håller absolut inte med!! Vi har vargar runt knuten men jag är inte ett dugg rädd och inget har hänt på 150 år!!

Det finns fyra orsaker enligt Tobias Gustavsson till att varg och hund kan komma så nära att de kan skada varandra:
- Vargar följer hundspår/vittring
- Hundar följer vargspår/vittring
- Hund och varg besöker/jagar samma byte
- Hund och varg möts av en slump

Om man inte kör med löshundsjakt på promenaderna så kan man känna sig trygg.. Man kan lära hunden rovdjurs doftdiskriminerning!
//Carro

Pia sa...

Jag uppfattade ditt inlägg som att det är ok för människan att utrota en annan art om vi så anser. Det tycker inte jag att människan har rätt till.

Att decimera antalet vargar räcker inte för att garantera att någon varg inte hittar våra höns eller traskar genom en by. För att kunna garantera det är det utrotning som gäller, eller hur?

Jag köper inte att människans sätt att agera rättfärdigas med att vi jämförs som rovdjur som vill se om sin egen art och leva ett gott liv. Till priset av vadå? Visst är vi primitiva i grunden, men vi har också möjligheten att göra ett val på ett sätt som andra djur inte har. Detta val ger människan makt och ett stort ansvar. Och det är det ansvaret som jag anser att vi inte förvaltar på ett bra sätt.

Våra förfäder har gjort mycket bra, men de har gjort mycket tok också.

Anonym sa...

Ordet utrota dyker upp här på ett antal ställen. Vargen är inte utrotningshotad. Vargen tillhör vildmarken inte kulturlandskap. Vår vildmark har fridlyst åt samer med rennäring. Detta bör man tänka på.

Sanna sa...

Bra skrivet Anna!
Jag tycker som du!

Vi skall inte ha vargar runt husen och varken jag eller mina djur vill att ha dom runt våra marker.


Kram!