lördag 22 januari 2011

Träna med störning

I samvaron med vår hund, hur vältränad och samarbetsvillig den än är, ställs vi rätt ofta inför störningar som får vår hund att glömma de goda beteenden den lärt sig.
Störningar behöver tränas, lagom svåra och under kontroll.

Ett bra tillfälle att träna störningar är när vi leker. Hunden som lärt sig uppskatta att leka med sin förare har så oändligt mycket lättare att strunta i omgivningen och följa sin människa.
På valpkursen idag roade sig åtta valpar med att leka med sin förare, samtidigt, nära varandra. Förutom att de drog nytta av varandras närhet som störning, tränade förarna sina valpar att komma tillbaka, närmare med leksaken. Belöningen var att valpen fick igång den roliga leken igen.

Wilde och Doris engagerar sig i sin egen människa och leksak fast det röjs runtomkring.

Frida och Elliot började träna "loss-leken". Håll i ordentligt, utan att ruska, utan att bry sig om störningar, så säger jag "tack" till dig och du får din godis!

Inkallning med störning.
Katho vet att matte har mer godis att bjuda på.......(störning)
.....men när husse ropar vänder Kahto på klacken och skyndar sig dit. För har man hört sitt namn tjänar man mer på att ge sig iväg dit, än att dröja sig kvar vid nåt som kanske kan bli kul.
Om man tränar inkallning under ordnade former är det lätt att lära hunden att strunta i störningar vid inkallning, det lönar sig ju mer att springa till den som ropar! Med planering kan vi successivt öka störningarna till rejält svårt, utan att misslyckas. Planering är framgångens moder!

Inga kommentarer: