söndag 13 maj 2012

Kurs i Bollnäs

Bollnäs BK har bjudit in mig för att hålla kurs för några av deras tävlingsekipage. En angenäm uppgift som jag såklart gärna tackar ja till! Att få  jobba med redan "frälsta" är så himla kul!

Vi har diskuterat och jobbat praktiskt med belöningar, störningar, leken, detaljer i apportering, attityd, förarens roll i inlärningen. 
Foto: Maria Eriksson
En belöning kan ju i sig vara en störning. Godis i handen som gör att hunden inte kan koncentrera sig. Bollen i fickan som får hundens hjärnceller att få kortslutning. Till mångas förtret.
Perfekt säger jag! Var glad att hunden uppfattar sin belöningar så värdefulla. Men använd dom för att göra hunden medveten om vad som behövs för att få tillgång till den. Tjata dig inte till ett halvdant fritt följ. Låt hunden klura ut hur den ska få sin belöning. Men sätt ett väldigt lätt kriterie till att börja med. Kontakt i stillasittande t.ex. 
Foto: Maria Eriksson
 Lindas schäfer Asta får prova på att slita blicken från sin älskade boll och ge Linda kontakt för att få mig att släppa bollen. Det tog inte många gånger förrän Asta förstod och blev snabb att uppfodrande ge Linda kontakt!
Foto: Yvonne Brolin
Leken är sååå effektiv att använda i inlärning av både det ena och det andra. För ett bra grepp, för att träna på att lugna sig, eller för att få hunden att uppmana till aktivitet för att få igång leken. I leken kan vi lära hunden att kämpa eller att inte bita sin människa i händerna. Här är det Theres som dragit igång Njord i en häftig lek. I nästa sekund får Njord hjälp att lugna sig. För att få igång leken igen. Njord är på gång att lära sig att använda sitt lugn för att få fart på Theres igen.
Tack för en trevlig dag alla tjejer i Bollnäs!


Inga kommentarer: