fredag 18 maj 2012

Grunda för framgång

Har en valpkurs med inriktning mot tävling. Förarna ska vara helt inriktade på att utveckla sina valpar till framtida tävlingshundar. Vi jobbar med grundläggande beteenden, attityder och färdigheter på kursen.
Inga moment blir färdiga men förhoppningsvis har valparna med sig en massa grundkunskaper att vila kommande inlärning mot.
 Linda och Jump tränar på ett bra grepp. Om den tävlingsmässiga apporteringen ska bli riktigt bra i slutänden krävs att hunden griper med självklar känsla och håller ett stadigt grepp i föremålet ända till föraren ber hunden att släppa. Oavsett om hunden ska hoppa, sitta, snurra eller bli störda med apporten i mun.
Emma rör sig sakta från Reidar och väntar på ett spontant ställande. Han har redan fattat galoppen så Emma har börjat lägga på störningar i form av armvift och sprattliga ben. Reidar låter sig inte luras utan bjuder på sina ställanden för att få sin belöning.
Att stå mot störning är en viktigt kunskap hos en tävlingshund. Det är kommendering, prylar på planen, domare som gör sånt man inte förväntat sig, publik som väsnas och en förare som är nervös. Hunden ska tåla rätt mycket.
På kursen börjar vi träna störning, koncentration och fokusering i leken. Border Collie Bagge vet att han tjänar på att hålla ett bra grepp i sin leksak. Leken slutar dessutom om han tappar taget. Såklart är han mån om att hålla ett bra grepp. Matte Sandra retas med honom och gör det hela svårare genom att leka mitt bland alla prylar. Men Bagge låter sig inte luras. Kollar han in det som händer under fötterna på honom blir han av med leksaken och det vill han ju inte!

Inga kommentarer: