måndag 14 maj 2012

Grunda säsong 2

Har ett fantastiskt gäng "gamla valpar" i träning, som jag har glädjen att få följa i två säsonger nu. Hundarna är runt året och har utvecklats riktigt bra! Två av dom startar lydnad på torsdag, en av dom ger sig ut på jaktprov i helgen och resten är på god väg. Men framför är förarna mycket uppmärksamma på goda grunder, bra attityd och långsiktig utveckling. Jag är stolt över dom!

Christine och Zelda. Ägnade dagens träning åt en bra känsla vid ingångar på planen. Den lilla detaljen är så oerhört viktig för känslan i resten av programmet! Inget vi får betyg på men lika fullt, otroligt viktigt att lägga tid på för att få det genomarbetat. 
Vilken känsla vill vi att hunden ska ha på väg in? Helt i ett koncentrerat fritt följ eller kanske avslappnad för att kunna checka in vad som finns på planen för att sen kunna ägna sig åt sina uppgifter utan att vara splittrad. 
Vilken känsla ska vi själva ha där under de första sekunderna av vår prestation? Full kontroll eller lite avslappnat hälsa på domaren först. 
Väl värt att lägga lite tid på att fundera över!
Såklart ska en bra ingång på planen belönas lika frikostigt som vilket annat genomförande som helst!

 Svante och Ville - grabbarna som får till det såå bra, utan att förstå hur det gick till! Dagen idag har ägnats åt trygghet i platsliggningen. Med hjälp av några av de andra deltagarna har Villes belöning och Svantes sätt att gå ifrån, vända sig och komma tillbaka varierats på väldigt många sätt. Allt för att Ville ska generalisera och känna en trygghet med människor omkring och med att Svante går iväg. 
Gry och Otto - hur man formar en briard till elithund med stort tålamod och envishet. Gry kan skriva en hel bok om detta ämne!
Otto är grabben som behöver utmaningar och tid för fundering.  

Tina och Ronja har tränat lugnet i transporter i dag. Med lek som belöning! Kriteriet har varit att Ronja ska sänka svansen och vara mjuk i sina ansiktsdrag fast det går en människa jämte dom med en belöningsleksak i handen. Belöningen har varit explosionsartad lek med Tina och leksaken som medhjälparen hållit i. Ronja har helt klart fattat konceptet och kommer fortare och fortare ner i lugn. Även leken har blivit mer avslappnad konstaterade en nöjd Tina efter lekpassen.

Sofie och Rally ska tävla på torsdag och filade på ingångar på planen. Sofies plan är att han får gå lite "loose" vid hennes sida, i lugn och ro. Vilket har gör. Kriteriet för belöning är att väldigt fort svara på hennes "fot" när kommenderingen börjar. Vilket han också gör! Jag utsatte Sofie för lite oförutsedda händelser, sade fel saker och försökte få henne ur balans. Men icke, hon styrde upp situationen som värsta rutinerade tävlingsföraren.
Åtminstone jag känner mig helt lugn inför Sofie och Rallys insats på torsdag!

4 kommentarer:

Sofie & Rally sa...

Älskar din blogg Anna! Blir lite extra glad av att få se ett inlägg som handlar om våran helhärliga grupp! ;) Kul att du är stolt över oss, men vi har dig att tacka för sååå mycket! :)

Zelda och Christne sa...

Håller helt med ovanstående! :) Och vilka fina bilder ;) Skulle va kul att se fler!

Sante&Ville sa...

Tack Anna, men vad vore mitt hundägande vara utan dig? Vet inte om jag sagt det förut men vid48års ålder har jag aldrig haft en idol att se upp till men nu vet jag hur det känns. Åter igen ett stort TACK.

Gry och Otto sa...

Vi kan ju inte bli annat än en toppengrupp med en sådan instruktör. Att få jobba med en instruktör som verkligen SER hunden, och som stöttar föraren i att hitta rätt väg är en otrolig förmån. Jag ser redan framemot att få börja nästa kurs för dig.