fredag 7 maj 2010

Stockholmsvisit

Vi åkte till Stockholm och Eva Bodfäldt idag, Grym och jag, för att vara med på andra tillfället på den tävlingsinriktade valpkursen.

Dagen ägnades åt diskriminering och generalisering.
Att träna hunden att generalisera innebär att vi tränar beteendena på många olika ställen, med olika störningar, att vi kan se ut och bete oss olika osv. T.ex. att "snurra runt" fungerar oavsett om du står still eller rör dig, att hunden ger dig beteendet oavsett var ni är, så det inte bara fungerar på en stubbe eller när du har en godis i handen.....

En bra början till att få hunden van med detta är att generalisera belöningarna. Hunden ska villigt ta sig an den belöning du presentera och inte säga "nej tack, inte godis i inkallningen, fram men kamptrasan" t.ex. Placeringen av belöningen hjälper också hunden att generalisera. Godis högt och lågt, kastade och gömda. Extern belöning, kriga om belöningen, kasta, jaga, kampa. Så den inte faller in i den vanliga lunken och inte anstränger sig.
Variation av belöningen och dess placering, överraskningen, gör dessutom att inlärningen sker betydligt fortare!

Nu har vi massor av hemläxa till nästa gång. Bl.a. ska Grym ha ännu mer attityd, svansviftning, pigga öron och glittrande ögon för att få sin belöning.

1 kommentar:

Eva H sa...

Ännu mer attityd, svansviftning, pigga öron och glittrande ögon för att få sin belöning, precis så vill jag att Stellan skall uppträda......
Hänger på mej förstår jag och då är det väl lång väg kvar.... Men du är väl snart där !
Ha det bra !