tisdag 13 oktober 2009

höna pöna sköter sig

Dag 2 på Chicken Camp. Vi har bestämt vilka beteenden vi ska träna med vilken höna. Utöver stegen som vi kör på mer är det en mängd andra beteenden som ska sättas.
På stegen har vi gjort lite olika. En höna började vi bakifrån och belönade i slutet, successivt satte vi henne längre och längre in i banan.
Höna två började vi i början med och tränade längre och längre för varje gång. Tredje hönan fick göra hela banan varje gång och blev belönad hela tiden. Fjärde hönan delade vi upp inlärningen i fyra etapper. På sex träningspass har vi konstaterat att den som fick göra hela banan varje gång med massor av belöning på varierande ställen lärde sig fortast. De som fick prestera mer och mer hela tiden för en belöning kunde ifs sin uppgift bra men hon blev segare och segare. Så nu har vi raskt bytt till att alla göra hela banan varje gång och får belöning ofta för att förstärka alla olika beteenden.


Den här hönan ska efter att ha gått hela balansbanan gå in i tunnelns högra öppning, genom hela och ut igen. Vi började såklart med att belöna ett steg i taget men nu gör hon hela när hon sätts vid ingången. Hon envisas med att ta innerkurva hela tiden och halkar omkring där inne. Det problemet får hon lösa själv.


Därefter ska hon fortsätta fram till pianot och trycka på tangenten längst till höger. Hon kedjar gärna ihop fler tangenter och slutar med den rätta men jag vill att hon ska trycka bara på en och endast en. Idag har vi täckt alla andra tangenter och efter ett tag börjat ta bort täckningen från andra hållet. Går framåt!

Min andra höna ska ta en blomma utanför tunneln och bära den till en kopp som finns på samma ställe som pianot på bilden ovan. Hönapöna har varit otroligt envis och vill "dödsruska" blomman och gärna ha den för sig själv. Idag har jag hållit mot blomman och klickat henne för att hon verkligen drar hårt. Gick på nåt pass att få till det.

På eftermiddagen lyfte hon blomman, utan att ruska och förväntade sig belöning. :) Jag belönar henne alltid ovanför den röda koppen, som hon så småningom ska lägga blomman i. I slutänden ska koppen vara på bordet, men nu har jag satt upp den på en kruka för att hon ska räta upp sig och så småningom kunna ta några steg mot koppen. Jag tror även att jag undviker lite rusk, bara genom att få hönan att vilja räta på sig.

3 kommentarer:

Sandra sa...

Oj Anna, vilket jobb du gör med dessa höna pönor. Tycker du e jätte duktig;)
Hörs!

Eva Hildebrand sa...

Hej Anna !
Ser jätte spännande ut med höna-pönorna.Förstår att man får sina tankeställare om inlärning när man tränar dem och även om sin eget agerande.
Du ser verkligen ut att vara på hugget !! Superelev !
Är det lättare eller svårare med hundar ?

Anna sa...

Sandra: det mesta förändringen sker hos mig, tack vare hönorna

Eva: Svårare med hundar för man har en social relation som ibland sätter käppar i hjulet men lättare för att dom verkligen försöker förstå och täcker mycket av våra misstag :)