onsdag 21 april 2010

Valpkurs

I går startade jag nya kurser, bl.a en valpkurs. Förväntansfulla mattar och hussar, som tycker att de är bara deras valp som far omkring ohejdat. Men riktigt så är det ju inte, alla valpar är levnadsglada och har inte riktigt fått klart för sig hur man gör i sin nya familj.

Första gången på valpkursen pratar vi bl.a. om vad hunden uppfattar som belöning. Utöver det vanliga som röst, godis, lek och beröring finns ju även andra hundar och människor, kissiga lyktstolpar, springa fritt, tugga ben osv t.ex. Vi får som hundägare, hela tiden tänka oss för så vi inte belönar hunden för beteenden som vi inte vill ha.
T.ex. hunden som är dryg inne, biter på skor, trakaserar barnen, sliter dig i byxbenet och är allmänt dryg, är det lätt gjort att ge ett ben eller släppa ut den i trädgården, så den håller sig sysselsatt och lugn ett tag. Hur uppfattar då hunden denna handling? -Aha, man lever rövare så får man sig ett ben, praktiskt!
Hunden som drar iväg med dig sista biten till lyktstolpen belönar man ju faktiskt för att den drar i kopplet, med att låta den frossa i de fantastiskt intressanta kisslukterna!
Jeyla får själv komma på att hon måste sluta bita på Yvonnes hand som är full i godis. Så fort hon lugnar sig och slutar vara så "på", öppnas handen med ett -"varsågod".

Elira har förstått att det lönar sig att avvakta, så Anna har ökat svårigheten lite. Det kommer inget varsågod förrän Elira tittar upp på Anna och "frågar om lov".

Inga kommentarer: