onsdag 28 april 2010

Sök, sök, sök!

Grym har en framtid utstakad framför sig som bl.a. sökhund. Vi har tidigare bara låtit honom förstå att det finns roliga människor i skogen som vill leka med honom. Sökpasset förra veckan var första gången jag lade på lite högre intensitet, han fick se att människor försvann ut i skogen och därefter leta reda på dom innan leken exploderade bland granarna!

Igår var Grym och jag till Frida Sundberg för en sökdag i Enköpingsskogarna. Ett gäng på fem tjejer med varsina sökhundar tränade sök under Fridas kompetenta ledning. (Vart har alla karlar tagit vägen inom hundsporten?)

Genomgång inför dagens övningar. Frida hade bl.a många tips på hur vi kan träna hundarna i detaljer för söket utan att behöva ha hela sökgänget med oss. T.ex. att kunna skicka ut hunden rakt ut fast både jag och hunden vet att det inte är någon därute men vi vill visa domaren att vi söker av hela rutan. Ett "UT" istället för sök och hunden springer dit vi vill utan att egentligen söka.

Grym var helt med på noterna! Frida såg hans potential och vi fick göra övningar som jag trodde låg långt över hans kapacitet så här tidigt i träningen. Han fixade allt galant, full fokus, minnet påkopplad och höll rätt intensitetsnivå hela tiden!

Idag tränade vi med vårt vanliga sökgäng och jag passade såklart på att vidareutveckla det vi gjorde igår. Han fick ta två pop-upper, en i vardera hörn i starten. Den ena på fullt djup och den andra på halva sträckan, lite förskjuten framåt i rutan för att han skulle använda näsan redan från start.

Vi gjorde två markeringsövningar. Från igår till idag har poletten ramlat ner, inga problem att lämna figgen för att komma tillbaka till mig med rullen och därefter springa tillbaka till figg och få sin belöning.

Väl ute hos figgen blev det toklek. Sista figgen fick leka med Grym ända tillbaka till stigen. Göran kampade med den äran!

Tack Carina och Anette för fina kort!

1 kommentar:

busyborder sa...

Gud vad duktiga ni är! Lille Grymmen börjar bli en stor gosse nu.. Lycka till med allt ni håller på med, är väldigt spännande att följa er =D