lördag 4 juni 2011

Belöningens placering

Det är skillnad på att träna lydnad och trix med hunden, jämfört med vallning. Är helt klart irriterad på  oförmågan att överföra mina kunskaper mellan de olika sätten att jobba. Hur svårt kan det vara? Frustrerande svårt om du frågar mig! I vallningen har vi en tredje part, fåren, som ställer till det lite och inte alltid samarbetar.

Men nu har jag bestämt mig för att verkligen analysera den teori och praktik, jag använder i träningen av lydnad, trix, vardagsbeteenden osv och dra paralleller till vallningen.

"Belöningens placering är viktig för att förstärka ett önskat beteende och som vägvisare till fortsatt utveckling av beteendet."
T.ex. om hunden tränger i vänstersvängar i fria följet. Då kan vi klicka, när hunden för en sekund lämnar lite utrymme till benet OCH ge godisen ännu längre ut. Hunden måste röra sig ännu längre ifrån mitt vänsterben, för att ta sin belöning. Djur har en tendens att röra sig mot positiva företeelser och snart håller sig hunden längre från mitt ben för att nå sin belöning fortare.
Hur blir det i vallningen?
En vallande hund har som mål med sitt arbete med djuren, att uppnå kontroll över flocken. OK, det kan vi  använda som belöning, men hur? Jag som tränare, står också för en form av belöning, mitt agerande, bekräftande är också en hjälp på vägen.
I den grundläggande träningen av Grym i vallningen, ser jag till att jag låter honom närma sig djuren från ett håll, en vinkel, med ett tempo, som med största sannolikt väldigt snabbt ger honom en känsla av kontroll. T.ex. som nu när vi jobbar i en rymlig fålla, ser jag till att alla fåren är vända åt samma håll, (med rumporna mot hunden)ingen tacka känner sig trängd och det finns tillräckligt med luft runt fåren, att Grym tryggt kan jobba sig in bakom gruppen, vända dom mot mig och vi tillsammans får kontroll. Hade jag låtit honom gå mot fårens huvuden, hade sannolikt någon känt sig pressad, stått på sig mot honom och han hade blivit osäker, kanske gjort en överilad rörelse och vips har vi får överallt, helt okontrollerat.
Resultat=belöningens placering (fåren och kontrollen över dom) förstärker ett önskat beteende(skapa kontroll, jobba lugnt (för att själv hinna tänka OCH låta tackorna hinna tänka) och samarbeta med mig).
Min placering, på andra sidan fåren, när jag muntligt berömmer honom för att han har kontroll är ju också ett sätt att poängtera att vi uppnått resultatet tillsammans. Å det är ju en känsla vi vill uppnå i vallningen.

Ta, ta! Så bra det gick att föra över kunskapen bara jag satt mig ner och funderade.
Kan tillägga att kvällens vallningsträning gick väldigt bra, över förväntan faktiskt! ;o)

Inga kommentarer: