torsdag 19 augusti 2010

Kontroll

Vid dagens "kolla-fåren-promenad" tog vi in alla 28 tackor och lamm i en 25:a. Gick lite tillsammans med honom och puttade fåren, stöttade honom när nån tacka vände upp och bekräftade när han lugnt gick efter.
Efter nån minuts vila släppte jag honom lös och lät honom testa lite själv. Alldeles i början röjde han lite med dom, men eftersom han röjer med eftertanken den hunden, fick han vara ifred. Det tog inte många repor innan han faktiskt började på att kontrollera dom. Puttade lite på mitten och plockade tillbaka gruppen som gled iväg.....
Han försökte få bort de tröga tackorna från hörnet, stod och mätte med en tacka, utan att backa eller vekna det minsta. När hon hytte emot honom hoppade han smidigt undan för att snabbt som en kobra, vara tillbaka och tryckte till henne och faktiskt fick bort dom från hörnet.
En grabb med styrka det här, blir alldeles varm i kroppen av att se hans lugn, styrka och målmedvetenhet!

Lime i unga dar!

3 kommentarer:

Jenny sa...

Fascinerande! Är kunskapen medfödd?

Anna sa...

Ja, viljan att kontrollera djur (får, kor, ankor, grisar....)finns medfött hos border och några fler raser. Olika individer kan jobba med djuren på olika sätt, från att superkoncentrerat flytta djuren med blicken till att röra sig mycket, pendla fram och tillbaka. Allt det finns genetiskt men det kräver mycket träning för att få hunden att göra det på ett sätt som vi har nytta av. :o)

Jenny sa...

Något säger mig att border collies är smartare än labradorer... Men jag vill inte byta ändå! :)