onsdag 14 november 2012

Domarkonferens

Har tillbringat helgen i Örebro,som konferenssekreterare på en lydnadsdomarkonferens. Det var SBKs centrala lydnadsgrupp som stod som värd för lydnadsdomare från hela landet. 
När jag fick frågan att sköta minnesanteckningarna tackade jag genast JA! En sån chans att få höra vad som rör sig i huvudet på landets kompetenta domare.

Vi tittade på filmer, domarna diskuterade olika utföranden i en hel del moment. De satte individuella betyg och betyg sattes gemensamt i smågrupper.

Domarna kom fram till några viktiga beslut. Väldigt viktiga för oss som tävlar, men såklart skönt även för domarna att vara eniga i sin bedömning.

Zäta - I det momentet ska föraren veta hur man ska gå. Hunden ska röra sig på en rak linje, 50 cm från linjen mellan konerna. Varje vinkel ska vara 90 grader och utföras med hunden mellan förare och kon.
OM föraren vinklar åt fel håll eller går på fel sida om konerna blir det betyg 0. Enkelt. Blir också rejält neddrag om vi inte håller distans till konerna, både på sträckorna och i vinklingarna.

Fjärren - Grym som har låsta framtassar i fjärren har ibland fått neddrag för att han flyttar sig fram och tillbaka. Mest för att domarna inte förväntar sig att det ska se ut så. Låsta bak är ju vanligare. När domarna såg ett klipp på hans fjärr satte domarna från 7 till 10 på det. Diskussionerna gick hit och dit men man enades till slut om att: Är framtassar eller baktassar låsta ska inte rörelserna i kroppen betraktas som förflyttningar.

I de flesta diskussioner om bedömning av detaljer fanns en irritation/frustration i gruppen kring att det ska vara så "pillimeternoga" för att få en 10:a. En del ansåg att om hunden gör det den ska är det en 10:a. Vi var några som krigade mot och hävade att betyg 10 i princip ska vara omöjligt att få. Det ska vara helt superperfekt för en tia.
Det som håller på att hända i domarkåren är att de själva nedvärderar betyg 8. Betyg 8 är ju jättebra! Betyg 8 i snitt är så bra att det räcker till lydnadschampionat! Och det är ju jättebra!
Låt tiorna vara till de verkligen är befogade är mitt lilla budskap som tycker om att kämpa för bra resultat. Men högsta betyg blir ju inget värt om det delas ut till ordinära utföranden.

Tror ni jag var nåt pepp på att träna när vi kom hem? Japp!

2 kommentarer:

jenny sa...

Tack för referat:-)

Mia sa...

Tack för intressant info!!

Håller också med om att det inte får urvattnas att få en 10! Det ska ju - som du säger - endast delas ut om utförandet är helt spot on, att det verkligen inte finns NÅGONTING att dra på! 10:or ska vara heliga, ett riktigt bra utförande tycker jag ska belönas med mellan 8-9.5, men 10:an tycker jag också att de ska vara än mer sparsmakade med.

För visst är det roligare att få en välförtjänt 9:a än en urvattnad och ej förtjänt 10:a....