söndag 7 november 2010

"Tackleken"

Leken är ett överlägset verktyg i hundträning! Förutom att leken är såå kul för både hund och människa är den ett kraftfullt sätt att ändra beteenden på din hund med.
De flesta hundar tycker leken är rolig, andra får man lära att uppskatta leken.
Människor tycker också att det är roligt, en del redan från födsel och ohejdad vana, för andra blir leken rolig när de ser effekterna på sin hund.
I leken är det lätt att ändra beteenden på hunden, den vill ju så gärna fortsätta leka. Utan att hunden märker det kan vi ställa ganska svåra krav för att hunden ska få fortsätta leka.

På kurs idag har vi tränat hundarna i "tackleken".
Teo på fotot här nedan var av den sorten att han gärna behöll leksakerna för sig själv. Matte Marie hade svårt att få av honom saker, speciellt sånt han inte får ha.
Vi började med att Marie fick ge Teo godis och säga "tack", samtidigt för att associera "tack" som ett belöningsord.
Därefter drog Marie igång en vild lek med Teo och leksak. Mitt i yran stack Marie fram en godis till Teo och sa "tack"! Teo släppte såklart då godis också är värdefullt. Paret fick i hemläxa att fortsätta träna det här.

Idag gjorde vi det ännu tydligare för Teo att han måste hålla i för att få sin godis. Marie tog fram sin hand med godis i, utan att säga något. Teo släppte leksaken med mål att ta godisen. Otur, lille man, då går man miste om både leksak och godis! Efter några försök insåg han att man inte får nåt godis om man släpper innan "tack". Titta på bilden så ser du hur han iakttar godishanden men lägger energi på leken.

-YES! Äntligen sa hon "tack"!
I leken har Teos tänk ändrats från att vilja ha själv till att han gärna vill ha med Marie i leken. Draget i leksaken har ändrats från "vill äga" till "dra med mig så du kan belöna mig"!

1 kommentar:

Charlotta sa...

hmmm...kanske kan vara nåt för mig att prova också :-)