onsdag 2 januari 2013

Onödigt svinn!


Uppskattningsvis kastar varje svensk 100 kilo mat under ett år. Det blir 900 000 ton mat eller mellan 10-20 procent av all mat som köps hem. Produktion av all den maten har orsakat växthusgaser som motsvarar utsläpp från cirka 700 000 personbilar eller 460 000 oljeeldade villor under ett år (= 1 860 000 ton koldioxidekvivalenter).
En del av svinnet är oundvikligt och består av till exempel ben, skal, skinn och te- och kaffesump. Men cirka tre femtedelar av det som kastas är onödigt matavfall. Förutom matrester, som man inte har lust att spara för att äta senare, kastas bröd, ris, pasta och potatis samt frukt och grönsaker som lagrats på felaktigt sätt eller för länge. Rester eller för gamla mejeriprodukter hälls rakt ut i vasken. Barnfamiljer kastar mycket tillagad mat som blivit kvar på tallrikarna. Efter storhelger kastas mycket mat som upplevs som ofräsch efter att ha åkt in och ut ur kylskåpet under flera dagar. Handelns kombinationserbjudanden om fler av samma färskvara till lägre pris lockar till onödiga köp som inte går åt. Passerat bäst-före-datum är ett annat skäl att kasta. Många förpackningar är konstruerade så att de inte går att tömma helt. Det som blir kvar är också svinn. Vissa hushåll anser sig ha råd att kasta och tycker det är pinsamt att spara rester.
Sååå himla onödigt!